Το Τριανταφυλλάκι της Jennifer Donnelly

261331Η ιστορία δύο νέων που αγαπήθηκαν πολύ απο μικρή ηλικία και σχεδίαζαν μια κοινή ζωή μαζί, είναι κάτι που πάντα μου άρεσε να διαβάζω. Παρόλα αυτά, υπήρξε στιγμή που ήθελα να το σταματήσω μιας και η αφήγηση, απο πολύ νωρίς, είχε ξεκινήσει να γίνεται κουραστική και λεπτομερής σε σημεία που, προσωπικά, δεν ήταν τόσο αναγκαίο να δωθεί τόση ανάλυση παρά λίγα λόγια αλλά περιεκτικά.
Εγώ, όμως το συνέχισα (πηδώντας κάποιες παραγράφους όποτε μπορούσα) και οφείλω να πω πως πρέπει να το διαβάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρισμένο σε τρία μέρη, η ιστορία των δύο νέων, της Φιόνα και του Τζο, που σε νεαρή, ακόμα, ηλικία κάνουν σχέδια για το μέλλον τους και παρά τις δυσκολίες τις εποχής, εργάζονται βοηθώντας στο ταμείο της οικογένειάς τους αλλά και στο δικό τους ξεχωριστό ταμείο για να ξεκινήσουν τη κοινή τους ζωή, θα σας συναρπάσει, θα σας βάλει σε σκέψεις και θα σας ταξιδέψει σε μια εποχή της Αγγλία, που λίγα ακούσαμε αλλά πολύ λιγότερα γνωρίζαμε.
Η εποχή του Τζακ του Αντεροβγάλτη, των μεγάλων οικονομικών διαφορών ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, η εξαπάτηση των εργατών απο τους εργοδότες, η εμφάνιση των συνδικαλιστών και η γη της επαγγελίας(η Αμερική), είναι γεγονότα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη ροή της ιστορίας των δύο νέων. Ζήλιες, λάθη, δολοφονίες, πείνα, απελπισία και μετά το μεγάλο βήμα, το μοναδικό βήμα που πρέπει να κάνει η Φιόνα για να σώσει τη ζωή της και το κάνει. Χωρίς τον Τζο, τον μοναδικό άντρα που αγάπησε πραγματικά, φεύγει στην Αμερική και πολύ γρήγορα καταφέρνει να κάνει το όνειρό “τους” πραγματικότητα.
Η δύναμη, το ένστικτο και η εξυπνάδα της θα την βοηθήσουν να διαπρέψει σε έναν καθαρά αντροκρατούμενο κόσμο και μέσα σε λίγα χρόνια θα καταφέρει να πάρει την εκδίκησή της. Δίπλα της έχει ανθρώπους που την αγαπάνε πραγματικά και θα έκαναν τα πάντα για την ασφάλειά της, όπως κι αυτή. Δεν έχει καταφέρει να βγάλει απο το μυαλό και την καρδιά της τον Τζό, αλλά έχει προσπαθήσει να τον ξεχάσει στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα, που την αγαπάει και θέλει να την παντρευτεί.
Δέκα χρόνια πέρασαν απο τότε που έφυγε η Φιόνα απο την Αγγλία αλλά οι συγκιρίες και ο πόθος της εκδίκηση, την κάνουν να επιστρέψει για να κλείσει μια για πάντα αυτό το κεφάλαιο. Και σε αυτό το κεφάλαιο γίνονται πολλά, πάρα πολλά, όλα όσα θέλουμε κι εμείς σαν αναγνώστες να διαβάσουμε για να συμπαρασταθούμε στην Φιόνα.
Η αφήγηση της Donnelly είναι καταπληκτική, γιατί μας παρουσιάζει πολλούς χαρακτήρες ταυτόχρονα, με τον καθένα απο αυτούς να μοιράζεται τις σκέψεις του. Δεν υπάρχει μόνο η πλευρά της Φιόνα και αυτό μας βοηθάει αρκετά στο να ταυτιστούμε μαζί τους ή να τους μισήσουμε. Κι αυτό γίνεται μέχρι το τέλος του βιβλίου.

Αυτό που μου έμεινε μέχρι και τώρα είναι η φράση της γιαγιάς του Τζό: ” Δεν τιμωρούμαστε για τις αμαρτίες μας αγόρι μου. Τιμωρούμαστε απο τις αμαρτίες μας.”

Πόσο δίκιο έχει!

Goodreads Amazon Kobo Public.gr Ωκεανίδα.gr

Κράτα το

Κράτα το

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s